Штафетен маратон - ЕУ за спорт , 12км - 9км - 12км - 9км

Што е штафетен маратон? Штафетен маратон е трка во која учествуваат 4 натпреварувачи и кои треба должината од 42.195 метри да ја истрчаат севкупно. Трчањето се одвива по следниве измени: првата измена трча 12км, втората измена трча 9км, третата измена трча 12км, четвртата измена трча 9км. Сите учесници во штафетата добиваат стартен број (без чип), а еден стартен број со чип се доделува на тимот. Стартниот број со чип го носи првиот натреварувач од штафетата и потоа тој го предава на следниот натпреварувач. Измените на штафетата се следни:
- 1 измена се наоѓа на Бул. Јане Сандански, спроти Три Бисери, види скица. Тука менуваат стартен број што завршува со 1 и стартен број што завршува со 2
- 2 измена се наоѓа на Бул Илинден, после бензинската на Макпетрол, види скица. Тука менуваат стартен број што завршува со 2 и стартен број што завршува со 3
- 3 измена се наоѓа на Бул. Јане Сандански, спроти Три Бисери, види скица. Тука менуваат стартен број што завршува со 3 и стартен број што завршува со 4

Правила за измени на штафетата
На местата за измени, на тротоарот ќе бидат означени боксови со дистанца помеѓу секој бокс од 1.5 метри. Во секој бокс ќе бидат наишани бројките на штафетите (на пр/501, 502, 503, ....). Секоја измена застанува во својот бокс според стартниот број и тука чека да се појави тркачот од неговиот тим. Кога ќе се појави тркачот од тимот тогаш се симнува на патеката го презема штафетниот број и продолжува да трча. Тркачите што ќе ги чекаат измените мора да бидат цело време со заштитна маска на лицето. Исто така и тркачите кои ќе ја завршат трката мора веднаш да постават заштитна маска на лицето. На измените ќе има судии кои ќе се грижат за регуларноста. Доколку бидат прекршени правилата и истите не се почитуваат тимот ќе биде дисквалфикуван.

Напреварувачите во штафетата може да бидат од исти пол или мешани (машки/женски). Рангирањето на штафетните тимови ќе биде поделено на машки, женски и мешани екипи.
Секој член од штафетата добива медала, односно последниот што финишира ги добива сите 4 медали за тимот.
Датум: 4 октомври 2020
Старт: 8.30 часот

Информации за пријавување

Виртуелен Штафетен Маратон - ЕУ за спорт

Доколку неможете да биде во Скопје на 4 октомври 2020 од било кои причини, вие сеуште можете да бидете дел од Штафетниот Маратон - ЕУ за спорт преку виртуелната трка. Сите 4 учесници ќе треба во периодот од 1 септември до 4 октомври да ја истрчаат својата должина на било кое место низ светот, и потоа своите времиња да ги испратат до организаторот (секој учесник ќе добие упатство како да го направи тоа). На крај секој учесник преку пошта ќе си го добие својот заслужен медал.

Повеќе информации за Виртуелна Трка