НАГРАДЕН ФОНД за 2019 година
За маратонската и полумаратонската трка ќе има парични награди, за трката на 5000 метри стокови награди.

Напомена: Првите три парични награди во маратонот во машка и женска конкуренција зависат од постигнатиот резултат.

Парични награди за маратонот:

Мажи

1 место 2000 EUR / резултат под 2:18:59 1200 EUR / резултат над 2:19:00
2 место 1200 EUR / резултат под 2:20:59 700 EUR / резултат над 2:21:00
3 место 700 EUR / резултат под 2:21:59 500 EUR / резултат над 2:22:00
4 место 400 EUR -
5 место 300 EUR -
6 место 250 EUR -
7 место 150 EUR -
8 место 100 EUR -
9 место 100 EUR -
10 место 100 EUR -

Жени

 

1 место 2000 EUR / резултат под 2:46:59 1200 EUR / резултат над 2:47:00
2 место 1200 EUR / резултат под 2:48:59 700 EUR / резултат над 2:49:00
3 место 700 EUR / резултат под 2:50:59 500 EUR / резултат над 2:51:00
4 место 400 EUR -
5 место 300 EUR -
6 место 250 EUR -
7 место 150 EUR -
8 место 100 EUR -
9 место 100 EUR -
10 место 100 EUR -

Рекорд на маратонот - машка конкуренција: 2:12:36
Рекорд на маратонот - женска конкуренција: 2:33:42

Дополнителни бонус награди за постигнат резултат, само за прво место:

Мажи Резултат Бонус
Sub <  2:17:00 + 500 EUR
Sub <  2:16:00 + 900 EUR
Sub <  2:15:00 + 1200 EUR
Sub <  2:14:00 + 1500 EUR
Sub <  2:13:00 + 1900 EUR
Sub <  2:12:00 + 2400 EUR
Sub <  2:11:00 + 3000 EUR

 

Жени Резултат Бонус
Sub <  2:40:00 + 500 EUR
Sub <  2:38:00 + 900 EUR
Sub <  2:36:00 + 1200 EUR
Sub <  2:34:00 + 1500 EUR
Sub <  2:33:00 + 1900 EUR
Sub <  2:31:00 + 2400 EUR
Sub <  2:29:00 + 3000 EUR

Пример: ако победникот во машка конкуренција постигне резултат од 2:10:59 ќе добие награда од 5.000 EUR

Парични награди за најдобри македонски маратонци:

Мажи

1 место 350 EUR + авионски билет од Wizz Air + РиСпорт ваучер + Горењка подарок
2 место 200 EUR +  РиСпорт ваучер + Горењка подарок
3 место 150 EUR + РиСпорт ваучер + Горењка подарок
4 место 100 EUR
5 место   50 EUR

Жени

1 место 350 EUR + авионски билет од Wizz Air +  РиСпорт ваучер + Горењка подарок
2 место 200 EUR +  РиСпорт ваучер + Горењка подарок
3 место 150 EUR + РиСпорт ваучер + Горењка подарок
4 место 100 EUR
5 место   50 EUR

Парични награди за полумаратонот:

мажи

1 место 200 EUR
2 место 150 EUR
3 место 100 EUR
4 место   50 EUR
5 место   50 EUR

жени

1 место 200 EUR
2 место 150 EUR
3 место 100 EUR
4 место   50 EUR
5 место   50 EUR

 

Награди за најдобри македонски натпреварувачи во полумаратонот:
мажи
1 место - 80 EUR + авионски билет од Wizz Air + награда од спонзори
2 место - 60 EUR + награда од спонзори
3 место - 40 EUR + награда од спонзори
жени
1 место - 80 EUR + авионски билет од Wizz Air + награда од спонзори
2 место - 60 EUR + награда од спонзори
3 место - 40 EUR + награда од спонзори

Првите 3 места на трката од 5км ќе бидат наградени со ваучери од РиСпорт и подарок од Горењка

Првите 3 места на Теам билдинг натпреварот на 5км и на полумаратон, како и штафетниот маратон (машки, женски и мешана категорија) ќе бидат наградени со пехари и дипломи и награди од Fitness & Spa Park, по завршувањето на маратонот.

* Паричните награди ќе бидат исплатени на трансакциска сметка во рок од 45 дена.

Возрасни категории во маратон

Првите 3 места во машка и женска категорија во маратонската трка ќе бидат наградени со пехар и диплома.
Наградите ќе се доделуаат во следниве возрасни категории:
40 – 44 години
45 – 49 години
50 – 54 години
55 – 59 години
60 – 64 години
65 +
Прогласувањето за возрасни категории ќе се изврши во 13.30 часот