- ПОДИГНУВАЊЕ НА СТАРТНИ ПАКЕТИ
На 30 септември и 1 октомври, од 12 до 19 часот.
Повеќе детал на следниот линк:
http://skopskimaraton.com.mk/podignuvanjeStartniPaketi

- ДОАЃАЊЕ ВО ЗОНАТА НА СТАРТ И ПАТЕКА НА ТРЧАЊЕ
Старт – Спортска Сала “Борис Трајковски“, главен влез
Време на старт на маратонот, полумаратон и штафетниот маратон во 08:00ч., учесниците на стартот ќе треба да влезат во својата зона на старт според бојата означена на стартниот број.
Трката на 5км ќе стартува во 8:10 часот, и сите учесници се во една зона на старт.
Повеќе детали и мапа на старт, цел и патеката на трчање најдете на следниот линк:
http://skopskimaraton.com.mk/info/pateka/

- ЗОНА НА СТАРТОТ
Зоната на стартот ќе биде од пред СРЦ Борис Трајковски, А1 Арена (булевар 8-ми септември бр. 13). Само на натпреварувачите со стартниот број ќе им биде дозволен влез во зоната на стартот. Ќе има стартни блокови според вашето предвидено таргет време кое сте го одбрале при процесот на пријавување (ова се однесува само за маратон и полумаратон).
1 зона - таргет веме за маратон < 3.10, таргет време за полумаратон < 1.40
2 зона - таргет време за маратон 3.11 – 3.30,  таргет време за полумаратон 1.41 – 1.50;
3 зона - таргет време за маратон 3.31 – 4.00,  таргет време за полумаратон 1.51 – 2.00;
4 зона -  таргет време за маратон > 4.01,  таргет време за полумаратон > 2.01
За штафетниот маратон ќе има една зона на старт.

При влез на зоната на старт ќе се врши термален скрининг и дезинфекција на раце. Носењето маска е задолжително до самиот старт на  трката кога истата ја фрлате во корпа за отпадоци или ја носите со себе за време на трката. Ве молиме пред стартот и после целта да држите дистанца од 1,5 метри и да не се групирате. На повеќе места ќе има средства за дезинфекција на раце. Кога ќе влезете во зоната на стартот се движите до стартната линија која ќе биде поставена пред влезот на А1 Арена – СРЦ Борис Трајковски и држите дистанца од другите учесници од 1.5м.   ВЕ МОЛИМЕ БЕЗ ТУРКАЊЕ НА СТАРТОТ! Не е важно во кој ред ќе бидете наредени пред старт и кога ќе стартувате. Вашето време почнува да одбројува кога ќе ја поминете стартната линија. Рангирањето ќе биде според Gin Time.

- ЗОНА НА ЦЕЛ
По влегувањето во целта го добивате вашиот заслужен медал за завршената трка. Учесникот во шатефтната трка ги зема сите 4 медали за својот тим. Потоа земате вода и ја ставате вашата заштитна маска (доколку немате ќе добиете нова) и ја напуштате зоната на цел. Резултатите ќе бидат објавувани во живо на нашата веб страна и во секое време ќе може да го видите вашиот резултат и пласман. Пласманот може да се менува за време на трката бидејќи рангирањето ќе биде според чип времето.
Целта за маратонот, полумаратонот и штафетниот маратон ќе биде на истото место каде што е и стартот, додека за трката на 5км целта ќе биде на 200 метри одалечена од стартот, во правец на лизгалиштето Борис Трајковски. Ќе има редари и судии кои ќе ве упатуваат кон вашата цел.

- ПРОГЛАСУВАЊЕ НА ПОБЕДНИЦИ
Церемонијата на прогласување на победници ќе започне во 13.30 часот на бината која е поставена во близина на целта. Прогласување на бината ќе има за следните категории:
- 1, 2 и 3 место во генерален пласман во маратон (мажи и жени)
- 1, 2 и 3 место најдобри македонски маратонци (мажи и жени)
- 1, 2 и 3 место во генерален пласман во полумаратон  (мажи и жени)
- 1, 2 и 3 место во штафетен маратон (категории мажи, жени и мешани)
- 1, 2 и 3 место во Тим Билдинг во полумаратон (мажи и жени)
- 1, 2 и 3 место во генерален пласман на 5км (мажи и жени)
- 1, 2 и 3 место во Тим Билдинг на 5км (мажи и жени)

- ФОТОГРАФИИ ОД НАСТАНОТ
На 5 октомври ќе биде објавен линк на кој ќе можете преку апликацијата Pic2Go да ги добиете вашите фотографии од трката. Затоа за време на трката бидете насмеани и позирајте им на нашите фотографи.