СТАРТНИ ПАКЕТИ

Стартните пакети ќе може да се подигнат на 2 и 3 октомври од 10 до 19 часот, во Кугланата “Борис Трајковски“. На денот на трката (4 октомври 2020) нема да можете да си го подигнете стартниот пакет.

ПРАВИЛА ЗА НОСЕЊЕ НА СТАРТЕН БРОЈ

На Виз Ер Скопскиот маратон 2020 ќе се користи чип за мерење на времето прикачен на задната страна на стартниот број кој ќе го регистрира вашето време. Вашиот стартен број содржи важни информации затоа е важно да се почитуваат правилата. Стартниот број треба да биде закачен на предниот дел од вашата маица за да во текот на трката бидете препознати.

  • секој натпреварувач мора да го носи стартниот број цело време додека е на патеката за трчање
  • не го разменувајте вашиот стартен број со друг натпреварувач
  • стартниот број мора да биде видливо закачен на предниот дел од вашата маица
  •  склопување, покривање или сечење на стартниот број или намерно промена на било кој дел од стартниот број не е дозволено
  • отстранување на чипот од задната страна на бројот е строго забрането
  • не го оштетувајте и не ги ставајте безопасните игли преку чипот
  • не ја преминувајте контролната точка пред стартот на трката
  • покривањето на стартниот број кога ја поминувате целната линија е строго забрането

ЗАПОМНЕТЕ: НЕМАШ ЧИП – НЕМАШ ВРЕМЕ.

Безопасни игли за закачување на стартниот број ќе ви бидат вметнати во вашиот стартен пакет. Чипот е неповратен, што значи дека немате обврска после трката да го вратите чипот.

СТАРТ / ЦЕЛ

Стартот/целта на сите трки е пред главниот влез на Салата “Борис Трајковски“. Целта на сите трки е пред Салата “Борис Трајковски“. Стартот ќе биде поделен во три бокса на старт и на секои 10 секунди ќе стартуваат по 5 тркачи. Времињата кога треба да се појавите во зоната на старт за вашата трка се објавени во стартната листа.

ВРЕМЕТРАЕЊЕ

Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратон, полумаратон и штафетен маратон треба да ја завршат трката е 5 часа и 30 минути од почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат одстранети од патеката.

ПАТЕКА

Патеката за маратонот и полумаратонот се протега од населбата Влае до населбата Аеродром (види мапа).

ОСВЕЖИТЕЛНИ СТАНИЦИ

Ќе бидат поставени осум (8) освежителни станици долж целата патека на маратонот и полумаратонот, и една (1) на патеката на 5000 метри

ПРВА ПОМОШ

Ќе биде обезбедена “Прва Помош“ на 5 места на патеката, а долж патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал во движење. Лекарска екипа ќе има и на целта.

ПРАВИЛА

Трката се одвива според правилата на ИААФ/АИМС и Атлетската Федерација на Македонија. Судии распоредени на стартот, целта и на патеката ќе ги спроведуваат правилата. Само постари од 18 години може да учествуваат во маратонската и полумаратонската трка, за помлади од 18 години потребна е писмена изјава од родител/старател и лекарска потврда дека може да учествува. Забрането е да се користат ролери-скејтбоард, велосипеди и други средства за превоз.

ЗОНА НА СТАРТОТ

Зоната на стартот ќе биде околу Салата “Борис Трајковски“ за учесниците во маратонот, полумаратонот и штафетниот маратон.
Само на натпреварувачите со стартниот број ќе им биде дозволен влез во зоната на стартот.

ЗОНА НА ЦЕЛТА

Кога ќе ја поминете целта ве молиме не се задржувајте во таа зона, продолжете да одите. Доколку ви е потребна медицинска помош побарајте помош од волонтерите. Сите промотивни штандови и прогласување на победниците ќе бидат пред главниот влез на Салата “Борис Трајковски“.

РЕЗУЛТАТИ ВО ЖИВО

Во текот и по завршување на трката резултатите ќе бидат поставени на нашата веб страна.
Тие резултати ќе бидат неофицијални. Ако најдете грешка во резултатите во рок од 48 часа испратете ни емаил на info@skopskimaraton.com.mk , после тоа резултатите ќе бидат официјални и нема да може да се променат.

ДИПЛОМА

Вашата диплома во PDF формат ќе можете да ја преземете од листата на резултати

ФОТОГРАФИИ ОД ЦЕЛ

На овој линк пријавете се за да ги добиете вапите фотографии (ова важи само за учесниците во маратон, полумаратон и штафетен маратон)
http://skopskimaraton.com.mk/pic2go/

ЕКИПЕН НАТПРЕВАР

Дали трчате од некоја компанија, или можеби сте поголема група на пријатели? Натпреварувајте се под исто име и доколку сте најмалку 3 натпреварувачи-ки на полумаратон влегувате во рангирањето за екипен пласман.

ШТАФЕТЕН МАРАТОН - ЕУ за Спорт

Штафетен маратон е трка на 42.195 метри во која учествуваат 4 натпреварувачи. Натпреварувачите трчаат по следниве должини: 12км - 9км - 12км - 9км. Стартниот број со чип го носи првиот натреварувач од штафетата и потоа тој го предава на следниот натпреварувач на местата за промени на стартниот број кои ќе бидат соодветно означени на патеката.  Правилата прочитајте ги на овој линк

ВИРТУЕЛНА ТРКА - за маратон, полумаратон и штафетен маратон

Што представува виртуелна трка? Било каде да се наоѓате, можете вашата трка да ја истрчате сами со вашиот тркачки часовник или мобилна апликација и записот од тоа трчање да ни го испратите (ќе бидете дополнително информирани како) како доказ и потоа на вашата поштенска адреса ќе го добиете сето она што ви следува во стартниот пакет (маица, медал, стартен број, ваучер...). Ќе има и посебен виртуелен ранкинг кој нема да биде дел од официјалниот ранкинг.
Сите оние што се спречени да учествуваат на 4 октомври од било кои причини, можат својата пријава да ја префрлат (она ве важи за учесниците на 5км) во виртуелна трка најдоцна до 30 август. За да се префрлите во виртуелна трка едитирајте ја вашата пријава на www.smartrace.club

ПЕЈСМЕЈКЕРИ

Оваа година заради мерките за заштита од Ковид 19 нема да има пејсмејкери.